Pogosto nam podjetja povedo, da že izvajajo team building, tako da organizirajo timsko večerjo, bowling ali karting. To so odlične ideje za druženje in zabavo, vendar ne razvijajo mehkih veščin ali sposobnosti timskega dela.

Razvoj ekipe ni namenjen samo novim zaposlenim, vsi potrebujejo usposabljanje in podporo v svoji karieri, da razvijejo svoje sposobnosti in učinkovito delajo – ne samo posamično, ampak tudi kot ekipa.

Za izboljšanje skupinskega sodelovanja, komunikacije, krepitve zaupanja, agilnosti – za izgradnjo trdne ekipe imamo seznam področij, ki jih lahko izboljšate, da začnete z razvojem vaše ekipe danes:

  1. Ugotovite potrebe po usposabljanju svojih zaposlenih

To je lahko najtežji del razvoja ekipe – vprašanje, kje začeti. Začnite tako, da odkrijete razvojne potrebe članov ekipe, tako da pregledate njihov opis dela, se naučite, kako delujejo, in postavite prava vprašanja.  Obstaja tudi nekaj orodij za ocenjevanje potreb po usposabljanjih. PICJD ekipa ve, kako ugotoviti, kaj bi vaša ekipa potrebovala.

  1. Izbira pravih metod usposabljanja

Zdaj, ko ste prepoznali potrebe, si lahko ogledate ustrezne metode usposabljanja za področja, na katerih se lahko vaši zaposleni izboljšajo. Obstajajo različni načini usposabljanja:

Raziskave kažejo, da se 70 odstotkov učenja zgodi z izkušnjami, 20 odstotkov s pogovori in 10 odstotkov z dodatnim usposabljanjem. Zato morate ljudem dati možnost, da uporabijo veščine, ki jih potrebujejo za razvoj, se o njih pogovoriti s profesionalnimi trenerji in jih nato ustrezno usposobiti.

V Poslovno-izobraževalnem centru JD imamo dobro razvit in delujoč sistem prenosa znanja, ki bo tudi v prihodnje ena poglavitnih točk naših izobraževanj. Če bi bili maratonski tekač, ali bi trenirali le nekajkrat na leto za naslednjo tekmo? Seveda ne! Tekli bi skoraj vsak dan. Zakaj? Ker bi le z rednim, stalnim treniranjem in telesno vadbo imeli možnost za zmago.

V času koronavirusa, ko nas veliko dela od doma imamo za vas odlično delavnico z Metko Glas, ki obravnava vlogo vodij v času koronavirusa in daje praktične nasvete za delo od doma, predvsem pa daje v razmislek v kakšnih odnosih smo in kakšne odnose si želimo; tako za zaposlene kot za naše stranke

  1. Coaching

Mnoge vrzeli v uspešnosti je mogoče odpraviti s pogovori in komunikacijo, ter tudi z usposabljanjem. Redno se pogovarjajte individualno s člani svoje ekipe, da ugotovite morebitne težave, pomagate ljudem pri doseganju njihovih ciljev in odpravite težave z uspešnostjo. Obstaja več modelov coachinga, ki vas lahko vodijo pri vašem delu.

  1. Team building

Team building je ključnega pomena za večjo produktivnost.  Da bi dosegli cilje usposabljanja, skrbno izberite svojo dejavnost team buildinga.  S tem zagotovite, da je dogodek več kot zabaven dan. Če ste na primer opazili napake ali zamujene roke zaradi slabe komunikacije, boste verjetno želeli izbrati vaje, ki izboljšujejo komunikacijske sposobnosti, kot so poslušanje, empatija in asertivnost. Nekatere dejavnosti team buildinga spodbujajo angažiranost in razvijajo vodstvo, druge pa izboljšujejo sposobnosti reševanja težav in izboljšujejo okretnost vaše ekipe. Z našimi poslovnimi metodami, vam pomagamo rešiti vse te težave.

Team building razvija komunikacijo, sodelovanje ter gradi zaupanje.

  1. Delegiranje dela

Nekdo je nekoč rekel, da je edina naloga vodij delegiranje dela. Učinkovito prenašanje pomaga pri učinkovitosti in produktivnosti ekipe. Ko prenesete pooblastila, skrbno vodite postopek, da dosežete najboljši rezultat za svoje osebje. Pripravite člane svoje ekipe na uspeh, dajte jim podporo in navodila za dokončanje naloge. Organiziramo odlične, že preizkušene delavnice za vodje z našimi odličnimi predavatelji, ki vsi izhajajo iz prakse. Lahko pa za vas organiziramo zabavno poučne igre za vodje, kot je Internet caffe in podobne.

  1. Upravljanje talentov

Vaš oddelek za kadrovske zadeve bi lahko imel uradni načrt za upravljanje talentov za prepoznavanje in razvoj ključnih spretnosti, sposobnosti in potenciala. Člane lastne ekipe lahko prepoznate s posebnimi talenti, jim pomagate, da jih ohranite in razvijete, ter sodelujete z kadrovskimi strokovnjaki, da najamete prave zaposlene s pravim naborom spretnosti in podprete njihov razvoj. Za vaše talente ekipa PICJD izvede delavnico, kjer bomo za vas ugotovili, kaj so njihove ključne spretnosti in sposobnosti.

  1. Nadaljnja in dolgoročna strategija

Ustvarite načrte za ohranjanje vitalnih veščin in znanj, če se kdo od članov vaše ekipe odloči za odhod. Načrtovanje nasledstva zagotavlja, da ljudje svoje sposobnosti, izkušnje in znanje posredujejo svojim kolegom. Če ste na to pripravljeni in lahko upravljate te prehode, se boste lažje spopadli s spremembami.

Zgraditi visoko zmogljivo ekipo ni enostavno. Začne se z jasno določenimi vlogami in sledenjem doseganja ciljev vseh zaposlenih.

Ali že gradite učinkovito ekipo?

Team buildinge in izobraževanja je potrebno nenehno izvajati, če želite, da bi bila skupina uspešna. To mora biti del korporacijske kulture.

Ekipa PICJD d.o.o. je specializirana za izvedbo team buildingov in izobraževanj, ki krepijo produktivnost, timsko kulturo, vodenje, komunikacijo in sodelovanje.

Za več informacij o tem, kako vam lahko Ekipa PICJD d.o.o.  pomaga, nas pokličite še danes na 040 424 058 ali pišite info@picjd.si.