Mojčina ekipa je izkušena in delovna – v zadnjem času pa je bila njihova uspešnost bolj slaba. Zdi se, da je ekipa izgubila nekaj svoje energije in motivacije, morala pa se je začela zmanjševati. Torej, Mojca se je odločila spraviti svoje ljudi nazaj na progo z raziskovanjem nekaterih strategij in dejavnosti za gradnjo ekipe.

Team building je izveden za  zagotavljanju spretnosti, usposabljanja in virov, ki jih potrebujejo vaši ljudje, da lahko delajo v harmoniji. Toda, če želite biti resnično učinkoviti, mora biti to kontinuiran proces, ki je vključen v vašo ekipo in kulturo organizacije.

Razvoj ekipe ima veliko koristi od reševanja problemov, ki jih naredimo z našimi Izkustvenimi učnimi metodami. Te igre vam zagotovijo, da ekipa sodeluje, imela bo priložnost, da se počuti kako je, če delamo kot ekipa »vsi za enega, eden za vse« (upajmo, da uspešno). Upamo, da bo ta psihični in »mišični« spomin ostal z njimi tudi na delovnem mestu. Ponavadi, ko ljudje na naših team buildingih občutijo kako je resnično delati kot ekipa in doseči dober končni rezultat, želijo to narediti tudi na delovnem mestu. Povzetek po koncu dejavnosti pa jim omogoča kot ekipi, dajanje in sprejemanje povratne informacije. Obenem pa se bodo zavedali, da je dobra komunikacija, odgovornost, sodelovanje, sprejemanje pogledov drugih ljudi, sprejemanje drugačnega razmišljanja in veliko drugih zadev, koristnih in nujno potrebnih za dober končni rezultat.

Obstaja tudi prostor za enkratne team building dogodke, vendar morajo imeti jasen namen, kot je izboljšanje določene veščine in morajo biti dobro zasnovani, da bi se izognili konfliktu.

Poleg vseh team building dejavnosti, ki jih izvajamo za razvoj močnih in učinkovitih ekip, vam bom opisal nekaj novih zadev, ki vam jih predlagamo v jesenskih dneh, ki prihajajo.

1.    Preverjanje resničnosti

Pri tej preprosti vaji, udeleženci razpravljajo o slikovnih karticah, ki so jim dane in si prizadevajo doseči soglasje glede tega, kakšen vrstni red naj bi bil. To je odlično orodje za izboljšanje komunikacijskih spretnosti ljudi. Ali s sodelavci razmišljajo na enak način? Ali lahko vzpostavijo ustrezno komunikacijo z drugimi sodelavci in strankami? Ali znajo poslušati? Ali govorijo en čez drugega? Zavedali se bodo, da je aktivno poslušanje nujno potrebno in da vsakdo komunicira preko svojega modela sveta. Vsi skupaj pa bodo delovali v smeri višjega cilja  – za uspeh ekipe.

2.    Team 2

Team 2 je odlična predstavitev timskega dela, saj jasno kaže na pomembnost postavljanja potreb skupine nad potrebe posameznika. Da bi skupina uspela, morajo posamezniki dati in vzeti, in biti pripravljeni uničiti delo, ki so ga opravili, če to ni v interesu ekipe. Rešitev je mogoče najti le s pomočjo učinkovitega sodelovanja in neverbalnega komuniciranja. Vaja lahko vodi do resnično produktivnih razprav o tem, kaj je resnična ekipa; kaj člani ekipe potrebujejo in kaj lahko ponudijo, da bi dobili boljše končne rezultate ekipe.

3.    Labirint 

“Vse učenje temelji na povratnih informacijah”, pravi John Sterman, profesor za sistemske dinamike na MIT. Ta aktivnost omogoča postopek učenja z razvijanjem znanja, kako lahko nenehno dajanje povratne informacije o trenutnem stanju in biti fokusiran na delo, ekipi uspe doseči odličnost. Labirint nas tudi uči, da so napake sprejemljive, ni pa sprejemljivo, da jih ponavljamo.

“Vaša naloga je, da čez polja z ene strani preidete na drugo stran. Obstaja samo ena prava pot. Da bi izpolnili to nalogo, je pomembno, da dobro sodelujete in se učite drug od drugega. Tudi, da podpirate in vključujete šibkejše posameznike …

Labirint je fokusiran na povratno informacijo, timsko delo in učenje. Nobeden ne more hoditi po poti sam. S pomočjo ekipe bo uspel. Labirint je igra z resno temo, je komunikacijska vaja, kjer so vsi vpleteni.  

4.    Stolp moči               

Ne morem pa izpustiti našega najbolj priljubljenega orodja, Stolp moči. To je vaja, v kateri ekipa gradi stolp, tako da v določenem časovnem roku postane čim bolj visok in stabilen, obenem pa razkrije vse vrste dinamike ekipe in vodstva! To je projekt, celotne ekipe, ki mora sama po sebi, skupaj sodelovati, načrtovati, se strinjati s stopnjami tveganja, s katerimi se še dobro počutijo, aktivno poslušati, komunicirati, sodelovati in živeti vrednote svojega podjetja.

Vse te zadeve lahko organiziramo na nekaj naših idiličnih lokacijah, ali pa v kombinaciji s jesenskim piknikom.