Delo na daljavo je sicer že nekaj let resničnost. Nedavne ankete kažejo, da 74% zaposlenih meni, da je delo na daljavo popolnoma normalno. Pandemija COVIDa-19 pa je le še pospešila to, da številne ekipe delajo od doma. Delo na daljavo predstavlja neverjetno priložnost za podjetja, da ustvarijo bolj raznolike ekipe. Pomeni pa tudi, da se izgublja osebni stik v delovnem prostoru, kar je pa izrednega pomena za kohezijo in timski duh. Ker ima novi svet dela manj opravka s tem, “kje”, se morajo podjetja osredotočiti na “kako” in “zakaj”. Team building na daljavo je odličen način za spodbujanje interakcije in ustvarjanje vezi znotraj ekipe, ki je vsaka na svojem domu. Toda, če takšnega team buildinga ne načrtujete dobro, se lahko pojavijo motnje v dinamiki ekipe. Zato smo pripravili ta vodnik, ki vam bo pomagal pri načrtovanju vašega team buildinga na daljavo. 

Načrt Za uspešno izvedbo dejavnosti team buildinga je treba načrtovati vse podrobnosti in ta načrt tudi sporočiti udeležencem. Vedeti morajo, kaj lahko pričakujejo in kaj se od njih pričakuje. Bolje obveščeni in pripravljeni udeleženci imajo večjo verjetnost, da bodo uživali in imeli koristi od team building dogodka. Na primer, tradicionalne skupinske dejavnosti se običajno dogajajo zunaj delovnega mesta in morda zahtevajo lahka oblačila. Če se nekdo pojavi v obleki, se ta oseba med skupinsko dejavnostjo ne bo počutila prijetno. To velja tudi za virtualne dogodke. Več kot bodo udeleženci dobili napotkov, boljše bodo njihove izkušnje na dan dejavnosti team buildinga.

Priprave na kadrovskem oddelku Kot smo že omenili, bolj kot je vaša ekipa informirana, boljši bodo rezultati izkušenje team buildinga. Kot organizator lahko na več načinov zagotovite, da bo vaša ekipa uživala v dejavnostih na daljavo. Navdušite svojo ekipo z notranjo »reklamo« Vaši zaposleni morajo razumeti, zakaj organizirate ta dogodek. Za aktivno udeležbo pa mora skrbeti vaša ekipa s kadrovskega oddelka. Zato se prepričajte, da ste vsem sporočili, zakaj menite, da je ta program potreben, in katere teme boste obravnavali. Ali pa naj bo team building zabavna nagrada za trdo delo ekipe. Nekateri naši programi na daljavo so tekmovalne narave – naredite lahko lestvico najboljših. Mogoče lahko že vnaprej objavite kakšne nagrade za ekipe, ki bodo dosegle najboljši rezultat. To bo dodalo konkurenčni element, ki jih bo navdušil nad dejavnostjo. Opomniki Pošljite opomnike o dogodku svojim zaposlenim. Pošljite e-poštna sporočila o dejavnosti en teden prej, tri dni prej in en dan pred dogodkom, naj pričakujejo zabavno in nenavadno izkušnjo. Obvestite jih tudi o navodilih za sodelovanje. Po dogodku Kadar je le mogoče, vključite svojo predstavitev na koncu zaključnega dela team buildinga, da utrdite ključne vsebine in pridobite skupne povratne informacije. Ankete po izvedenem programu so tudi dober način, da svojo ekipo povprašate o njihovih izkušnjah.

Odgovornost udeležencev Da bi bil team building na daljavo uspešen, je treba tudi s strani udeležencev zagotoviti sodelovanje z vodjo team buildinga in s sodelavci ter njihovo dobro voljo in doprinos.  Priprava Kot smo že omenili, morajo udeleženci prejeti sporočilo z navodili, kako se pripraviti na skupinsko aktivnost pred dejanskim začetnim časom. Prosite jih, naj upoštevajo navodila in se prepričajo, da so vsi pripravljeni za sodelovanje.  Točnost Naše timske dejavnosti so zastavljene tako, da mora biti celotna skupina na videoklicu hkrati, istočasno. V primeru dejavnosti in iger, pri katerih morajo udeleženci igrati hkrati, je pomembno, da so točni. Nihče ne želi v video klicu čakati, da se še nekdo pridruži. Te zamude motijo ​​ekipo in celoten smisel dogodka team buildingaSodelovanje Interakcija in angažiranost sta bistvenega pomena za uspeh vaše dejavnosti team buildinga. Udeležence je treba spodbujati, da se vključijo v igro, fotografirajo, snemajo videe in aktivno sodelujejo pri vseh vidikih igre.

Hitrost interneta Slaba ali nezanesljiva internetna povezava je glavna ovira, ki lahko udeležencem onemogoča uživanje v team buildingu na daljavo. To je zelo frustrirajoče in pogosto skoraj ničesar ni mogoče storiti za ublažitev teh težav, ko se pojavijo. Priporočamo tudi, da je računalnik v omrežje povezan s kablom, da boste lahko prepričani, da bo povezava stabilna.

December na daljavo Navidezne igre pobega in decembrska zabava lahko pride k vam. Igrate se lahko v obliki virtualne igre pobega kar v spletnem brskalniku. Seveda lahko med seboj igra poljubno število ekip z vsega sveta. Izbirate lahko med primeri Sherlocka Holmesa, iskanjem azteškega zaklada, begom iz gradu, vzponom Z-mana ali apokalipso zombijev. V vsakem primeru vas čaka dve uri napetega razmišljanja in ekipnega reševanja zagonetk, šifer ali zakladov.

Za vas lahko pripravimo tudi Zabavno poučen Film mojega uma in tudi novoletno zabavo na daljavo. Vsakemu zaposlenemu na dom pošljete »survival kit« (košaro s suhimi mesninami in sirom, vino, sladico, božičkovo kapo ali jelenčkova ušesa, morda majice ali puloverje z logotipom vašega podjetja…), nato pa začnete z igro pobega, čemur sledi stand up nastop enega izmed znanih slovenskih komikov .

Zaključek Časi se spreminjajo in vzdrževanje kohezivne in angažirane ekipe, ki dela na daljavo, je ključnega pomena za uspeh katerega koli podjetja. Izvedba team buildinga na daljavo je preprost in učinkovit način, da lahko vaša ekipa deluje sproščeno in usklajeno, kot da bi bili vsi v isti pisarni. Tovarištvo in smeh, ustvarjen pri teh dejavnostih, bosta lepilo, ki jih bo obdržalo skupaj.

Organizacija virtualnega dogodka za team building je preprostejša, kot si mislite. Preprosto izberite naša orodja in preizkušen pristop, da začnete žeti rezultate.

Bi radi izvedeli več o naših možnostih team buildinga na daljavo? Pokličite nas na 051 356 893 ali pišite info@picjd.si.