MOTIVACIJA

Sam sem vedno poln dobrih namenov in idej, se pa občasno soočam s težavo, kako navdušenje obdržati. Kako lahko to naredimo? Kako naše ideje in namene uresničimo? Skozi izkušnje v življenju in skozi opazovanje ljudi, s katerimi delam, sem ugotovil, da je nekaj stvari, ki jih lahko naredimo, da zvišamo in ohranjamo motivacijo.

Delate iz srca? Kaj je vaš cilj in zakaj si ga želite doseči?
Velikokrat se zgodi, da si ljudje zastavijo cilje, za katere si mislijo, da bi jih morali doseči ali so le slišati dobro … V resnici – v svojem srcu pa niso prepričani o tem. Zato morate imeti SVOJ cilj, ki prihaja iz vašega srca. Pomanjkanje motivacije se večkrat pojavi, kadar nismo prepričani v to, kar delamo ali zato, ker delamo nekaj, kar naj bi delali ali je to rekel nekdo drug. Če vas vaš cilj ne navdihuje, najdite drugega!

Delaj pametno
Postavljanje pametnih (S.M.A.R.T.) ciljev pomaga. Pametni cilji so:
Konkretni: Bodite konkretni pri postavljanju ciljev. Kaj želite doseči? Do kdaj ali kako pogosto? Primer: postani fit in se odpravi na tek trikrat tedensko.
Merljivi: Da boste lahko normalno delali, mora biti vaš cilj merljiv. Kako boste vedeli, kdaj ste ga dosegli? Primer: Vsak dan piši vsaj eno uro.
Dosegljivi: Vaš cilj lahko predstavlja izziv, a mora biti dosegljiv. Postavljanje previsokih ciljev (ali prenizkih) lahko privede do izgube motivacije.
Realistični: Vaš cilj mora biti nekaj, kar si želite in ste sposobni delati.
Časovno opredeljeni: Pomembno je, da si postavite časovni okvir tega, kaj boste naredili in do kdaj.

Osredotoči se
Če se osredotočimo na eno stvar, si povečamo možnosti za uspeh. Na primer, če želite zagnati nov posel, se splača vso svojo energijo vložiti samo v to. Seveda, življenje, “ni potica”, ne poteka idealno, in je treba delati na več stvareh hkrati. Je pa tudi res, da se neuspeh večkrat kaže v tem, da delamo preveč stvari naenkrat. Osredotočite se na svoj cilj, kolikor se le da. Vanj morate dati sebe.

Delaj majhne korake
Majhni vsakodnevni koraki, ki vodijo k vašemu cilju, vam pomagajo ostati osredotočen in pomagajo, če se včasih zdi vse skupaj preveč. Prav je, da imate velikopotezne načrte, a pomembno je tudi, da je vaš čas, ki ga porabite za pot h cilju, realen. Sam sem ugotovil, da je veliko več možnosti za uspeh, če pot h cilju vključim v svoje vsakodnevno življenje.

Pozitivno se pogovarjaj sam s seboj
Uporaba afirmacij je lahko velik pomočnik pri tem, da ostanete visoko motivirani med potjo do cilja. Kadar sam sebe ujamem pri negativnem razmišljanju, načrtno ustavim te misli in jih spremenim v pozitivno afirmacijo.

Prepoznajte svoje dosežke
Veliko vas je takšnih, ki zelo dobro opazite, česa niste naredili in si težko priznate, kaj ste pa naredili res dobro. Če delate tako, se motivacija hitro izgubi in pride celo do pomanjkanja želje po cilju. Prepoznati morate korake, ki jih delate k vašemu cilju vsak dan. Praznujte vse vaše uspehe! Vsak dan si morate vzeti čas, da prepoznate vsak korak, ki ga naredite bliže vašemu cilju. Najprej se vam bo morda zdelo čudno, a ko se boste navadili na to, se bo spremenil vaš odnos do končnega cilja in še nekaj: ugotovili boste, da zmorete!

PS: V podjetju PICJD d.o.o. nudimo izobraževanje na temo motivacije … Poglejte si podrobnejši opis in nas kontaktirajte za več informacij.