Verjetno ste bili v preteklosti že vključeni v neko vrsto team-building aktivnosti. Morda ste se le umaknili med vikendom ali popoldne, ter se na plezalni steni v telovadnici učili, kako se pri tem zanašati na soplezalca, ali pa preživeli spoznavni dan na igrišču za golf.

Če ste imeli z vašimi kolegi prijetno izkušnjo (ali pa tudi ne), kaj se je zgodilo, ko se je skupina vrnila v pisarno? Ali ste se njeni člani vrnili nazaj v utečene smernice in običajno vedenje – morda z malimi prepiri pri nepomembnih nalogah, ali pa niste želeli sodelovati med seboj? Ste dejansko uporabili katero od naučenih lekcij, ko ste bili spet na delovnem mestu?

Prepogosto menedžerji načrtujejo dejavnosti brez dobrega premisleka ali cilja. To je le izguba časa – in menedžerji tvegajo izgubo spoštovanja ekipe, ko načrtujejo vajo, ki resnično nima vpliva na sodelujoče.

Team building aktivnosti so lahko zelo učinkovit način, da se skupina poenoti, da se razvijejo prednosti in odpravijo pomanjkljivosti – vendar le, če se vaje načrtujejo in izvajajo strateško. Ne pa zato, ker ste čutili, da bi lahko svojim sodelavcem podarili lep dan v naravi.

Ekipa PICJD d.o.o., vam lahko pove, kaj je potrebno upoštevati pri načrtovanju timskega dogodka, ponudimo pa lahko različne vaje za reševanje različnih situacij, s katerimi se ekipe pogosto srečujejo.
Najpomembnejši korak pri načrtovanju oblikovanja timske dejavnosti je že na samem začetku. Najprej morate ugotoviti, s kakšnimi izzivi se vaši sodelavci soočajo. Šele nato lahko izberete vaje, ki bodo učinkovite za premagovanje konkretnih situacij ali težav. Preživite nekaj časa razmišljajoč o trenutnih prednostih in slabostih vaše ekipe. Vprašajte se naslednja vprašanja, da bi ugotovili vzroke težav:

• Ali obstajajo konflikti med nekaterimi ljudmi, ki ustvarjajo delitve znotraj ekipe?
• Ali se morajo člani skupine spoznati med seboj?
• Ali so nekateri člani osredotočeni na svoj uspeh in škodujejo rezultatom skupine?
• Ali slaba komunikacija upočasnjuje napredek skupine?
• Ali se morajo ljudje naučiti, kako delati skupaj, namesto individualno?
• Ali se nekateri člani upirajo spremembam in ali to vpliva na sposobnost skupine, da napreduje?
• Ali člani skupine potrebujejo spodbudo za njihovo moralo?

Če želite preizkusiti, kako dobro vi in vaša ekipa sodelujete, nas povabite na sestanek. Ko ugotovimo vzroke težav vaše ekipe, lahko načrtujemo vaje za reševanje le teh. To bo pomagalo ekipi, da pridobi resnične koristi z dogodka in občutek, da je bilo vse skupaj vredno svojega časa.

 

Česa »ne« storiti? Če bi bili maratonski tekač, ali bi trenirali le nekajkrat na leto za naslednjo tekmo? Seveda ne! Tekli bi skoraj vsak dan. Zakaj? Ker bi le z rednim, stalnim treniranjem in telesno vadbo imeli možnost za zmago. Team building deluje na istem principu. Večina menedžerjev načrtuje le en ali dva dogodka na leto, in to je to. Redko kdaj imajo redne “treninge” ali spremljanje (follow-up), kar lahko zavira dolgoročno uspešnost skupine.

Učinkovit team building je potrebno nenehno izvajati, če želite, da bi bila skupina uspešna. To mora biti del korporacijske kulture.

Kontinuirano izvajanje team buildingov bo pomagalo vsem udeležencem obravnavati njihove različne težave in jim bo dala priložnost, da se zabavajo in naučijo medsebojnega zaupanja več kot le enkrat ali dvakrat na leto.

Prepričajte se, da vaše team building vaje niso zgolj tekmovalne. Veliko team building agencij se namreč nagiba k temu, da oseba ali pa tim, delujejo en proti drugemu. To verjetno ni dober način za izgradnjo skupinskega duha in enotnosti. Bolj verjetno je način, kako razdeliti skupino.

Mnoga podjetja uporabljajo šport za team-building aktivnosti. Da, baseball in nogomet sta lahko zabavna in nekateri ljudje bodo uživali. Toda te dejavnosti lahko naredijo več škode kot koristi, če se osredotočajo le na konkurenco in lahko res de-motivirajo ljudi, ki niso posebno dobri v teh športih. Načrtujte dogodek, ki omogoča ljudem resnično odvisnost njihovega uspeha od drugih in se distancirajte od konkurence in “zmagovanja.”

Da bi bili učinkoviti v team buildingu, morajo voditelji najprej opredeliti vprašanja, s katerimi se sooča njihova skupina. Potem lahko načrtujejo aktivnosti za neposredno reševanje teh izzivov – in poskrbijo, da bo ekipa dejansko pridobila nekaj koristi od dogodka.

Prizadevajte si, da bi bil team building del dnevne korporacijske kulture, namesto dogodka enkrat na leto, saj le konstantno izpopolnjevanje odnosov in znanja prinaša napredek in uspeh.

Oglejte si team building programe, ki jih nudimo v podjetju PicJD d.o.o. – klik.