Bizeljsko – ogled starih obrti in repnic

Pokrajina obdana z vinogradi, repnicami in soncem na dlani. Del Posavja, katerega ne smete zamuditi. Dežela, kjer se mir in spokojnost prepletata z dobro kulinariko in prijetnimi ljudmi. To je Bizeljsko. Vendar najprej si bomo ogledali eno najstarejših obrti, Lončarstvo. Po drugi svetovni vojni se je število lončarjev občutno zmanjševalo, vendar je ta rokodelska dejavnost še vedno razvejana in razmeroma obsežna. Med množico rokodelcev le izjemni posamezniki združujejo v sebi poleg rokodelske spretnosti tudi druge lastnosti, kot npr. kreativnost, občutek za estetiko itd. V zadnjih letih se z lončarstvom ukvarja tudi več mladih ljudi, ki poskušajo razvijati tudi sodobne oblike in tehnologije lončarstva in unikatne keramike.

Lončarstvo ima dolgoletno tradicijo, ki se prenaša iz roda v rod. Ogledali si boste kako je to delo potekalo včasih in kako sedaj. Tudi sami boste lahko poizkusili izdelati kakšen lončen izdelek, da pokažete vašo kreativnost in občutek za estetiko.

Pokrajina med rekami Sotlo in Savo je znana po termalnih izvirih, gradovih in slikovitih vinogradih. Vendar največja znamenitost Bizeljskega pa so REPNICE – v mivkasto zemljo vkopane jame, v katerih so nekoč hranili pridelke kot repa in krompir, danes pa v njih zorijo odlična bizeljska vina. Obiskali bomo repnico, ki jo mnogi uvrščajo med najlepše repnice. Iz nekoč majhne luknje, ki so jo začeli kopati že v 19. stoletju, danes stoji ena izmed največjih jam. Prvi prostor te repnice osupne vsakega obiskovalca. V čudoviti naravni stropni freski se z nekaj domišljije vidi najrazličnejše motive. V drugem delu repnice je prostor za shranjevanje odprtih vin, kjer se odvijajo tudi degustacije domače žlahtne kapljice – rdečega in belega bizeljčana, rumenega muškata, modre frankinje, barrique-modra frankinja, sivega pinota ter laškega rizlinga. Gospodinja gostom na humorni način predstavi zgodovino repnice ter ponudi sirove plošče, domače narezke in domači kruh. Zadnji, tretji prostor repnice, je namenjen zorenju vina v buteljkah.

Dodatne aktivnosti

Vse to lahko kombiniramo z našimi učnimi metodami, ali katerokoli drugo Team Building dejavnostjo, ki jo izvedemo v naravi. Skozi komunikacijske vaje, se bodo ljudje sprostili, uživali in se medsebojno povezali.

Dovolite nam, da vam organiziramo dan.

Pošljite povpraševanje

Ste pripravljeni na nepozaben dan?

Z veseljem smo del vašega dne.

Ali pa nas kar pokličite na

040 424 058

z veseljem se srečamo z vami.

Nekaj naših referenc:

NLB d.d.

Domel d.d.

Sigr d.o.o.

Halcom d.o.o.

Knauf Insulation d.o.o.

A1 d.d.

Telekom d.d.

Perutnina Ptuj d.o.o.

Novartis INC

Sberbank banka d.d.

Sparkasse d.d.