Malo ljudi govori o svojih novoletnih zaobljubah poleti. Raje govorimo o načrtih za kolesarstvo ali poletnih počitnicah, kot pa o ciljih, ki smo jih naredili januarja. Zdaj pa je popoln čas, da razmislimo o tem, zakaj nekateri cilji ostajajo neizpolnjeni.

Kaj nas ustavi, da bi dosegli naše želje? Recimo, da bi jedli več zelenjave, da bi več tekli, obvladali stres ali, da bi več spali? Zakaj tega ne naredimo?

Stvar, ki nam preprečuje, da bi spremenili naše življenje, je strah.

Morda imamo strah, da ne bi bili dovolj dobri, strah pred izgubo identitete, strah pred neznanim, strah pred ohranjanjem uspeha, strah pred večjo odgovornostjo ali celo strah pred doseganjem cilja ..

Torej, od kje prihaja ta strah? Zakaj je to, tako izčrpavajoče? Odgovor je v našem umu. Večji del, deluje avtomatsko, se pravi naša podzavest, vodi stvari, o katerih ni potrebno razmišljati. Jih samo naredimo. To izhaja iz naših preteklih izkušenj. Drugi, najpomembnejši del, pa je zavestni um. To je tisti del, za katerega smo odgovorni. Uporabljamo ga, ko se v celoti zavedamo,  smo prisotni in ne v reaktivnem stanju. Ta del zasveti, ko potrebujemo zavest in koncentracijo, na primer ko se ukvarjamo z novimi nalogami, nekaj težkega ali negotovega.

Pa znamo te informacije uporabiti v resničnem življenju, za doseganje ciljev. Podzavestna naloga možganov je, da ostanemo živi. Ko naredimo nekaj novega ali nekaj zunaj območja udobja, se naši možgani zasvetijo in rečejo: “Počakajte malo! Ste prepričani, da želite to narediti? To še nismo storili prej.  Se pravi, pri zavestnem umu, ti izbiraš svoje misli, pri podzavestnem umu pa tvoje misli vzbujajo tvoja občutja. Čustvena inteligenca je tudi zelo pomembna.

To je lahko trenutek, ko se odločite, da boste začeli delati na novem cilju, bodisi začeli kolesariti, jesti bolj zdravi ali več spati.

Ko se želite spremeniti, prekiniti navado ali narediti nekaj težkega ali strašljivega in oklevate, vaši možgani delajo tako, da vas ustavijo. Rast zahteva prevzem novih izzivov.

Torej, kako izstopiti iz tega začaranega kroga? Prvi korak je prepoznavanje čustev v trenutkih sprememb. Kar pomeni, da bo vedno obstajal strah. Ne moremo nadzorovati čustev, ki jih čutimo, ali sprožilcev, ki jih prinašajo, vendar imamo nadzor nad našimi dejanji.

Dobra strategija je doseganje ciljev. Uspeh ustvarja uspeh, in ne glede na to, kako majhen je cilj. Kako to narediti? Zastavite si manjše cilje in jih izpolnite. Vaši možgani in podzavest vam bosta sledila.

Druga strategija je “Just Do It”, ki jo je skoval Nike. To je miselnost, ki vodi k akciji. Ne vzamete si časa za analizo – samo ukrepate. Večkrat izvajate akcijo, manj oklevate in vse bolj se ustvarja nova navada.

Če imaš nadzor, boš tudi dosegel zadane cilje. Ne pustite strahu, da vam usmerja življenje. Cilje vam lahko pomagamo doseči z eno od naših delavnic. Za konec, pa še to, preteklosti ne moremo spremeniti, lahko pa spremenimo odziv na pretekle izkušnje.